Health4EUkids WP4: Συνάντηση Μεταφοράς και Βιωσημότητας στη Λισαβόνα (Πορτογαλία)

                                                 

Το έργο Health4EUkids συμμετείχε στο workshop «Μεταφορά και βιωσιμότητα των Βέλτιστων Πρακτικών για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας σε όλη την Ευρώπη: ανταλλαγή εμπειριών από διαφορετικές κοινές δράσεις της ΕΕ», στο 17ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Υγείας που διοργανώθηκε από το Istituto Superiore di Sanità στο πλαίσιο της συνάντησης του WP4.

 

Το Πακέτο Εργασίας 4 (WP4) για τη μεταφορά και τη βιωσιμότητα παρέχει προστιθέμενη αξία αναπτύσσοντας καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι υπάρχουσες πολιτικές και εργαλεία της ΕΕ μπορούν να υποστηρίξουν τα Κράτη Μέλη (ΚΜ) στην προαγωγή της υγείας και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Αυτό το Πακέτο Εργασίας εστιάζει στη διακυβέρνηση και τα συστήματα, ιδιαίτερα στην Υγεία και την Ισότητα σε όλες τις πολιτικές σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις.

 

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της ΠΕ είναι να ευθυγραμμίσει τις προσπάθειες όλων των ΠΕ με τις αρχές της ένταξης και της βιωσιμότητας, ενισχύοντας τις εθνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας αναπτύσσοντας αποτελεσματικές πολιτικές ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη δράση της ΕΕ και των κρατών μελών.

 

Στο προσυνέδριο του EPH οι στόχοι του WP4 ήταν:

 

  1. Παρουσίαση μιας ανασκόπησης των σχετικών αποτελεσμάτων από προηγούμενες Κοινές Δράσεις (Joint Action – JA) και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, με έμφαση στη γνώση, τα διδάγματα, τα εργαλεία και τις συστάσεις για την προαγωγή της υγείας των παιδιών και την ανταπόκριση των γονέων, με έμφαση στη δυνατότητα μεταφοράς, επεκτασιμότητα και βιωσιμότητα των βέλτιστων πρακτικών.
  2. Περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης των πολιτικών και των προγραμμάτων που σχετίζονται με την προαγωγή της υγείας των παιδιών και την ανταπόκριση των γονέων στο πλαίσιο των πολιτικών προγραμμάτων των Κοινών Δράσεων των κρατών μελών της ΕΕ.
  3. Συζήτηση πώς η ανάλυση χώρας που παρέχεται από αυτά τα έργα μπορεί να ενημερώσει τη δυνατότητα μεταφοράς και βιωσιμότητας των εφαρμογών βέλτιστων πρακτικών.
  4. Διαμοιρασμός εμπειριών από διαφορετικές Κοινές Δράσεις της ΕΕ σχετικά με τη συμμετοχή φορέων λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο για την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων και των συστάσεων στις εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτικής.

 

 

Κατά τη συνάντηση του WP4, ο Miguel Telo de Arriaga (Υπουργείο Υγείας – Πορτογαλική Δημοκρατία – DGS Portugal) και ο Απόστολος Βανταράκης (Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα) Συντονιστής του προγράμματος Health4EUkids καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες.

 

Στο πλαίσιο της προοπτικής Κοινών Δράσεων πραγματοποιήθηκε μια σειρά από παρουσιάσεις.

  • Εισαγωγή στη Μεταφορά και τη Βιωσιμότητα που παρουσιάστηκε από την Chiara Cattaneo, Angela Giusti, WP4 Συντονιστές – Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS).
  • Επισκόπηση δεδομένων από έρευνα της ΕΕ σχετικά με τις πολιτικές και τα προγράμματα για την παιδική παχυσαρκία και την ανταπόκριση των γονέων από τους Vincenza Di Stefano, Paola Scardetta, Angela Giusti – Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS).
  • Επισκόπηση δεδομένων από SWOT Ανάλυση για τη Μεταφορά και τη Βιωσιμότητα των Βέλτιστων Πρακτικών από τους Vittorio Palermo, Paola Scardetta, Chiara Cattaneo – Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS).
  • Η εφαρμογή του Grunau Moves: προκλήσεις και διευκολυντές από τη Rosana Peiro Pérez, WP5 Συντονιστής – Το Ίδρυμα για την Προαγωγή της Υγείας και της Βιοϊατρικής Έρευνας της Κοινότητας της Βαλένθια (Fisabio).
  • Η εφαρμογή της Έξυπνης Οικογένειας: προκλήσεις και διευκολυντές από την Heli Kuusipalo, WP6 Συντονιστής – Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL)
  • Chrodis+ Project από τον Paolo Michelutti – Ίδρυμα Πολυκλινικής Agostino Gemelli IRCCS.
  • JAHEE Project από την Cecilia Nessi – Πανεπιστήμιο του Μιλάνου – Bicocca (UNIMIB).
  • JANCD Project από τον Léopold Vandervliet – Sciensano.
  • Jacardi Project από την Benedetta Armocida – Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS).
  • EuroHealthNet – Ανισότητες και Κοινωνικοί Καθοριστικοί Παράγοντες στη Δημόσια Υγεία από την Caroline Costongs – EuroHealthNet.
  • OECD – Οικονομικοί Δείκτες στη Δημόσια Υγεία από την Marion Devaux – Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD).

 

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Βασικές δράσεις και στρατηγικές για την εφαρμογή Βέλτιστων Πρακτικών στην Ευρώπη» από τους Απόστολο Βανταράκη, Angela Giusti, Chiara Cattaneo – Συντονιστές εκ μέρους του προγράμματος Health4EUkids και από τον Giovanni Capelli – Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS).

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*